Verkoopprijzen op Belgische overnamemarkt blijven stijgen

Het aantal overnametransacties, maar ook de verkoopprijzen stegen in 2017 voor het vijfde jaar op rij, zo blijkt uit een jaarlijkse bevraging van de Vlerick Business School, M&A Monitor 2018, van meer dan 150 fusie- en overname experten, waaronder private equity investeerders, brokers, bankiers, advocaten en corporate finance adviseurs.

De vraag is groter dan het aanbod en de concurrentie neemt toe: overnemers hebben cash in overvloed en economisch vertrouwen. Steeds meer buitenlandse spelers tonen daarbij interesse in Belgische bedrijven, hetgeen ook bevestigd werd tijdens onze halfjaarlijkse M&A Worldwide Conventie in Amsterdam in april 2018

Terwijl een aantal jaren geleden voor een overname nog gemiddeld 5 keer de EBITDA-waarde (d.i. de operationele kasstroom) betaald werd, was dat 6,7 keer in 2017. Opmerkelijk is ook een prijsstijging in het segment van kleinere deals (< 5 miljoen euro); voor het eerst komt men op gemiddeld 5 keer de EBITDA.

Voor 2018 wordt opnieuw een stijging verwacht. 

Daarnaast valt ook een sterke stijging van de schuldfinanciering te noteren, terwijl het aandeel van de eigen inbreng in een overnametransactie verder daalt: banken hebben groot vertrouwen.

Bron: Vlerick Business School, M&A Monitor 2018

 

← Terug naar overzicht